<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=148834325776843&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">
 
 

Subscribe to Email Updates

Gå tur

7 grunner til å gå på tur

Av Håvard Engell

En rask spasertur hver dag kan gjøre underverker for helse og velvære. Men hvorfor er gåturer så bra?

Her i Norge har vi flust av muligheter til å komme oss ut på tur. Det vil nok ikke være en overdrivelse å si at vi er blant verdens mest turglade folk. Raske turer er faktisk den mest utbredte formen for mosjon blant nordmenn, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men å gå på tur har langt flere fordeler enn å være en god form for mosjon. Gåturer kan gi økt frihetsfølelse - og gjøre deg i stand til å leve en mer fullbyrdet hverdag.

walking.png

Vi har laget en oversikt over syv grunner til at du bør komme seg opp av sofaen og ut på tur:

1) Mindre risiko for hjerteproblemer

I en studie gjennomført av forskere ved Lawrence Berkeley National Laboratory i USA, ble 15.945 turgåere sammenliknet med 33.060 løpere.

Resultatene viste at de som gikk tur regelmessig hadde tilsvarende redusert risiko for å utvikle høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes, som de som løp regelmessig.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) mener det er viktig å presisere at også lavere treningsdoser gir god helsegevinst

2) Vektnedgang/vektkontroll

Selv om man ikke forbrenner like mange kalorier ved å gå tur som ved mer intensive treningsformer, skal man ikke kimse av effekten av en rask gåtur. På en time kan man fort forbrenne 200-300 kalorier, men det er ikke bare forbrenningen i seg selv som kan gjøre det lettere å gå ned i vekt eller opprettholde vekten.

Stressreduksjon er en av mange faktorer som indirekte bidrar med å gjøre det lettere å holde vekten.

3) Gir deg energi

Før man kommer godt i gang med en aktiv livsstil, tenker man kanskje at man er for sliten til å ta på seg skoene og legge ut på tur. Her kan det være lurt å prøve å tenke langsiktig, selv om det ofte er lettere sagt enn gjort.

Om man er villig til å legge ned innsatsen, er det svært sannsynlig at man etter hvert vil føle seg mye mindre sliten, og få mer energi.

4) Bedre kondisjon

Gåturer med middels til høy intensitet gjør at du får bedre kondisjon. Dette vil gjøre gåturene lettere, og du vil føle deg mindre sliten i hverdagen, for eksempel når du skal bære alle handleposene opp trappene. Bedre kondisjon styrker også forbrenningen og hjertet ditt.

5) Kan gjøres hvor og når som helst

Er det ikke deilig å slippe å måtte forholde seg til åpningstider, ventelister på gruppetimer og kø for å bruke tredemølla?

I motsetning til mange andre aktiviteter, kan man gå seg en tur når og hvor som helst, uten å være avhengig av utstyr eller åpningstider.

6) Stressreduksjon

Når man går raskt, trigges kroppens produksjon av endorfiner, som er kjent for å lindre smerter og gjøre at man slapper av. Spesielt gåturer i naturen har vist seg å være et sterkt virkemiddel for å redusere stress.

Dette har flere forskere vist, blant annet Gregory Bratman ved Stanford University i California. Han fant at turer i naturen gir lavere blodgjennomstrømming i de deler av hjernen som gir størst aktivitet ved bekymringer og tanker.

7) Gåturer kan være nok trening

Helsedirektoratet anbefaler at alle voksne er fysisk aktive i minst 30 minutter hver dag. Intensiteten bør være minst middels, for eksempel en rask spasertur.

Myndighetene våre mener altså at en uke hvor å gå tur er den eneste fysiske aktiviteten du får, kan være nok trening.

_DSC5240_WEB.jpg

Ikke glem skotøyet

Som nevnt tidligere, kan du høste av fordelene ved å gå på tur, uten at det krever utstyr eller treningssenter. Det kan dog være lurt å tenke litt på hva man har på seg på bena - slik at man får mest mulig glede av turene sine.

Spesielt om man går mye, kan belastningen på føttene bli stor. Når man går på tur gjør tyngdekraften at foten må tåle en vekt 1,5-2,5 ganger tyngre enn kroppsvekten. Dette stiller krav til stabilitet i fotleddene.

Sko med dårlig støtte og oppbygging kan fort føre til at man feilbelaster foten, som igjen kan føre til en rekke smerter og plager i resten av kroppen. Generelt kan det være lurt å bruke joggesko når man går på tur, og aller helst ikke de eldste, mest nedgåtte skoene du finner bak i skapet.

Men, når det er sagt: Det viktigste er å komme seg ut på tur og glede seg over alle de positive effektene man oppnår.

last ned gratis e-bok om gåturer i Norge 

 


av Håvard Engell

Abonner på vårt nyhetsbrev

Related Posts: